052 580172

Открийте нашите невероятни пигменти на неустоима цена!

🌞 Летни Намаления: Изкушете се от Трайно Ниски Цени! 🌞

Повечето Пигменти на Цена от 4.50 лв!

Уважаеми клиенти,

С голямо удоволствие бихме искали да ви информираме, че нашите висококачествени пигменти сега са на специална промоционална цена.

🚀 Не пропускайте тази уникална възможност!

Как се отглежда скандинавски мъх? – 5 стъпки за отглеждането му

Скаднинавски мъх - цветове
Скандинавски мъх – избор от цветове

Скандинавският мъх, известен също като мъх сфагнум или северен мъх, е вид мъх, който расте в северните части на Европа. Отглеждането му в двор може да бъде много полезно, а защо не и на закрито.

Ако обичате растенията или имате желание да изработите декорации от естествени материали, отглеждането на скандинавски мъх е може би едно от най-добрите решения!

Можете да отглеждате мъха сравнително лесно, като следвате пет прости стъпки.

1. Засаждане

Най-важната част от отглеждането на мъха е субстратът. Той трябва да е влажен, но не мокър. Съществуват няколко вида субстрати, които са подходящи за отглеждане на мъх, като торф, кокосови влакна и пясък.

Субстратът за саксии трябва да се навлажни, преди да се постави мъхът в него. Ако решите да си купите субстрат, той би трябвало да е подходящ, стига да е влажен и да не съдържа никакви химикали.

След като субстратът е приготвен, в него трябва да се постави мъхът. В началото е необходимо да поставите само по едно топче мъх в саксия. По-късно можете да добавите още топчета.

Трябва редовно да поливате мъха, но не го оставяйте да престоява във вода. Поливайте само толкова, колкото субстратът да е напоен.

Можете да поставите мъха в саксия или директно в градината. Поставете саксиите на слънчево място и поливайте мъха ежедневно.

След няколко седмици мъхът ще започне да пониква. Когато видите, че това се случва, трябва да пресадите мъха.

Можете да направите това, като извадите цялата топка мъх от саксията и я поставите в нова. Можете също така да извадите топката мъх от субстрата и да я поставите в нова саксия.

2. Поливане

Поливането на скандинавския мъх трябва да се извършва редовно, особено ако го отглеждате на закрито.

Можете да използвате всякакъв вид мъх и почти всякакъв вид субстрат. Винаги обаче трябва да проверявате нивото на влажност, преди да поливате.

Най-лесният начин да направите това е с почвена сонда. Можете да ги закупите от магазин за градинарство или емаг.

След като установите правилното ниво на влажност, можете да продължите с останалите стъпки.

3. Наторяване

Мъхът изисква леко кисела среда, затова е важно да добавите в почвата подкиселяващи елементи. Можете да направите това, като добавите компост, торф или комбинация от двете.

Чудесен начин за добавяне на торф е използването на топка за мъх. Топките от мъх са направени от торфен мъх и ще помогнат на вашия мъх да процъфтява.

Трябва да се стремите да поддържате мъха влажен през цялото време. Ако забележите, че той изсъхва, поръсете го с вода.

Трябва да излагате мъха си на възможно най-много естествена светлина. Можете да направите това, като поставите контейнера на перваза на прозореца или го оставите навън.

Подхранването на мъха е доста лесно. Просто добавете смес от листовка и компост в съда с мъх.

След като мъха се е развъдил, можете да го засадите в саксия. Добре е да поставите мъха в по-голяма саксия от тази, в която първоначално сте го засадили.

4. Грижа за мъха

Важно е да почиствате мъха често, тъй като той е много чувствителен към замърсявания.

След като сте почистили мъха, можете да го подхраните. Повечето мъхове могат да се подхранват с малко количество вода, смесена с тор. След като сте напоили мъха, можете да го поставите на слънчева светлина. Когато е на слънчева светлина, мъхът може да абсорбира хранителните вещества, от които се нуждае, за да расте. 

След като мъхът се овлажни, идеалната температура е между 20 и 25 градуса по Целзий.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е да поддържате мъха във влажна среда. Мъхът ще умре, ако го изсушите.

5. Как да събираме реколтата

Събирането на скандинавския мъх е последната стъпка, след която е време да му се насладите!

След засаждане ще започне да расте след около седмица, а на резултатите ще можете да се насладите след около шест седмици.

След като мъхът е събран, той трябва да бъде подготвен. Най-често се нарязва на по-малки парчета и след това да се изсушава в проветриво и тъмно помещение.

Защо да отглеждам скандинавски мъх?

Мъхът може да премахне много вредни токсини от въздуха, като въглероден оксид и олово. Той също така може да почисти много замърсители на водата. Той е естествен “дезодорант”, който от години се използва в болници и старчески домове. Северният мъх също така почиства въздуха от токсични химикали и доказано намалява разпространението на алергии, което го прави идеален за влажни помещения и детски стаи. 

Ако живеете в студен климат, скандинавският мъх ще осигури добър източник на топлина в дома ви, а освен това може да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха. 

Мъхът има и много други приложения. Можете да го използвате в градината си, за да предотвратява растежа на плевелите. Може да се използва и като почвена покривка, както и за най-различни видове декорации. 

Панелите от мъх са добър начин да добавите малко зеленина в дневната или офиса си. Те са изключително лесни за изработване и са чудесно допълнение за малко пространство, но за тях ще си говорим в бъдеща статия.