052 580172

Открийте нашите невероятни пигменти на неустоима цена!

🌞 Летни Намаления: Изкушете се от Трайно Ниски Цени! 🌞

Повечето Пигменти на Цена от 4.50 лв!

Уважаеми клиенти,

С голямо удоволствие бихме искали да ви информираме, че нашите висококачествени пигменти сега са на специална промоционална цена.

🚀 Не пропускайте тази уникална възможност!

Kристализация на епоксидна смола

Какво представлява епоксидната кристализация?

епоксидна смола
Нора показва как изглежда епоксидната смола, която се е кристализирала преди да я върне в обратното й състояние.

Преди да ви обясним за процеса на кристализация при епоксидната смола, е важно да знаете, че ,,кристализацията“ НЕ е проблем,а по-скоро неудобство и обратим процес за преодоляване. Не се безпокойте ако изпаднете в подобна ситуация.

Кристализацията е естествен процес, при който по подобие на водата, когато се промени температурата на течността – тя си променя състоянието. В нашия случай смолата може да ни се кристализира според различни фактори. При кристализацията веднага се забелязва промянята на цвета на смолата, който става млечен и по-малко прозрачен.

Подобно на водата, след като се затопли епоксидът, той се връща в обратното си течно състояние без никаква промяна или увреждане на нейните свойства. Разликата е в това, че водата се топи при приблизително 0°C, а точката на топене при епоксидната смола е 50°C.

Защо епоксидната смола се кристализира?

кристализация на епоксидна смола
Кристализрана епоксидна смола. Източник: totalboat.com

Всъщност процесът на кристализация е непредсказуем. Указанията на епоксидните ни продукти ще ви помогнат да я съхраните при определена температура посочена на бутилката. Но тя може да се промени и при самото транспортиране, което остава извън нашия контрол.

Някои от причините за кристализацията на епоксидната смола:

  • Нисък вискозитет (Гъстота и съпротивление на изливане). Скоростта на кристализация е по-бърз при смоли с по-нисък вискозитет. Понижаването на температурата увеличава вискозитета и по този начин намалява молекулярното движение и скорост на кристализация.

  • Температурни колебания – Възникват между деня и нощта. Ниските температури могат да намалят образуването на кристали чрез забавяне на движението (повишава се вискозитета)

  • Екстремни ниски температури – Ускорява образуването на кристали.

  • Термичен цикъл – Температурния интервал 20 – 30 °C е най-честата причина за кристализация.

Как да върнем кристализираната епоксидна смола в обратното й състояние?

декристализация на епоксидна смола
Снимка от процеса на ДЕкристализация от нашето ателие.

Връщането на епоксида в нормалното си състояние може да направите като:

1.Загрейте кристализиралата се епоксидна смола между 50 и 60 градуса. В нашия пример стопляме водата с ел. кана и поставяме смолата на водна баня.

2. Разбъркайте старателно епоксида, включително стените и дъното на контейнера (чашката), която използвате, за да се сигурни, че всички кристали са се разтопили и топлината се е разпределила равномерно.

3. Проверярвайте през 10, 20, 30 минути или 1 час смолата ви, докато изчезнат всички следи от кристали. (Размерът на съда, който използвате ще повлияе на времето, необходимо за ДЕкристализация.

4. Оставете епоксида ви да се охлади до стайна температура преди да го използвате.

Забележка: Третирането с нискотемпературна топлина НЕ уврежда епоксидната ви смола, нито оказва влияние върху нейните свойства. Освен това, тъй като не сте я смесили все още с втвърдител, тя няма да се втвърди.