052 580172

Открийте нашите невероятни пигменти на неустоима цена!

🌞 Летни Намаления: Изкушете се от Трайно Ниски Цени! 🌞

Повечето Пигменти на Цена от 4.50 лв!

Уважаеми клиенти,

С голямо удоволствие бихме искали да ви информираме, че нашите висококачествени пигменти сега са на специална промоционална цена.

🚀 Не пропускайте тази уникална възможност!

10 най – допускани грешки при работата с епоксидна смола

Работата с епоксидна смола не е особено сложна, но това не означава, че дори да имате опит няма да направите грешка. В тази статия ще ви запознаем с 10-те най-често допускани грешки при работата с епоксидна смола.

Важно е да знаете, че е по-лесно да коригирате грешки, докато епоксидът е все още мокър. Когато епоксидът се втвърди, са необходими много повече усилия за отстраняване на проблемите. Добрата новина е, че с нанасянето на втори слой в повечето случаи обикновено коригира и най-лошите грешки.

Цялото видео може да изгледате в нашия Youtube канал:

1. Избиране на грешен продукт за вашия проект

разбъркване на епоксидна смола
Жена разбърква епоксидна смола за тънко отливане върху молд.

Преди да започнете да работите с епоксидна смола. На първо място трябва да се уверите, че сте се запасили с подходящата смола за вашия проект. Ако не сте сигурни от коя смола се нуждаете, разгледайте нашата статия, в която описваме различните видове смола и тяхното предназначение.

Епоксидните смоли се различават по приложение. Не може да изливате смола за картини върху кухненска маса например. Заради самото изливане. Гъстотата на смолата за картини е различна и не позволява смесването на цветове, а да ги прелива плавно, разбира се, когато се спази и правилната техника.

2. НЕправилно смесване, измерване и разбъркване на двата компонента смола + втвърдител

Млад мъж смесва смола с втвърдител в началото на работния процес.

Повечето видове епоксидна смола се продават в комплект от две части и трябва да се смесят преди да ги използвате. Съотношението на смесване е много важно и трябва стриктно да се спазва. На бутилките е ще откриете информация дали се смесва на тегло или на обем. .

Ако направите грешка в съотношението на смесване, ще откриете, че вашата епоксидна смола ще се втвърди твърде бързо или твърде бавно или в най-лошия случай няма да се втвърди изобщо.

Обем

Пригответе си мерителни съдове – кофи, мерителни чашки или др. Измервайте прецизно, за да ви се втвърди смолата.

Тегло

Всички наши смоли са на тегловна единица. Тарирайте съдовете, в които ще теглите и гледайте добре да си изчислите тежестта. НЕ правете опити да добавяте по-малко или повече, защото сммолата ви ще отиде на вятъра.

3. Игнориране на температура, при която работите

Млад мъж работи в своята работилница.

Когато работите с епоксидна смола, температурата е от главно значение. Почти всички епоксидни смоли отговарят на температурен диапазон, който определя начина, по който се втвърдяват правилно. Ако работите извън тези температурни диапазони, вашият епоксид може да се провали, като се втвърди твърде рано, твърде късно или изобщо да не се втвърди и да си изгубите времето.

*Често получаваме въпроси, свързани със стайната температура от клиентите ни. И се оказва, че мазетата или гаражите са по-студени и смолата изсъхва по-бавно.

4. Смесване на различни марки и видове епоксидни смоли

Смесване на смоли и пигменти.

Това е недопустимо. Никога не правете това. Епоксидът е вид химимкал. Не може да смесвате смола от различни марки или от една марка, но от различни видове. Причини за това са както съотношението на смесване, така и формулата на епоксидната смола.

Съветваме ви да избирате смола и втвърдител само от една марка и от един и същ вид.

5. Грешно направен и нивелиран кофраж

Kофраж за маса.

Добре е да отделите повече време за направата на вашия кофраж или калъп. Винаги нивелирайте работната маса в началото, за да не се стича епоксида в единия край и после да се наложи да шкурите до припадък. Или да заливате още смола, за да изравните пропуска.

За да се направи една маса от тип ,,River table“ например е необходима доста смола, затова кофража е много важен. Уплътнете добре, защото смолата е като водата и ще си намери начин откъде да изтече.

Не бързайте. Това начинание изисква търпение и технологично време за някои неща. Силикона, с който ще уплътнявате кофража трябва да е напълно изсъхнал. При НЕ изсъхнал силикон смолата прави реакция със силикона и може да започне пушене и да загрее.

6.НЕ запечатваме дървените или порести материали

Друг важен момент е когато работим с естествени материали като дърво е да го намажем първо със смола или епоксиден грунд, за да не попие смолата и да образува много балончета. Дървото само по себе си е сухо.

7. Изплуване на леки елементи при вграждането им в епоксидната смола

Цветчета в епоксидна смола.

За да избегнем изплуването на елементите от нашия молд или калъп е добре те да се залепят. Може да използвате епоксидна смола или бързосъхнещо лепило, но се уверете, че което и да използвате, то е изсъхнало преди да залеете смолата.

Помислите добре. Може да направите един слой първо като залеете на дъното. Изчакайте да изсъхне и след това намажете мястото, където искате да поставите вашия детайл. Например портокалово резенче, глухарче или детелина.

Заливате отгоре и го обдухвате, изчаквате да изсъхне. Накрая го заливате до горе, позиционирано точно където го искате!

8. Използване на мръсни инструменти

Запечатан комар по време на съхнене.

Бъдете сигурни, че инструментите, които ще използвате са чисти и сухи. Не искате, когато правите прозрачно изделие да се получи оцветяване или да попадне боклук, който да провали крайния ви резултат.

Когато оставяте творението ви да изсъхне, първо се уверете, че няма насекомо, което може да се запечата и ви изгуби времето. На снимката по-горе ще видите последствията от тази грешка в действителност.

9. НЕ почиствайте инструментите си с вода

Repoxy - Resin Kit for Jewelry Making Beginner - Crystal Clear Epoxy Resin - Art Supplies Resin Charms - Resin Molds - Dye - Glitters - Tools : Amazon.in: Home & Kitchen

Какво имаме предвид? Не почиствайте с вода, а само с ацетон. Попадне ли и малко количество вода в сместа ви. Тя вече е негодна за ползване. Внимавайте дори, когато оставяте сместа на водна баня. Не искате да останат лепкави петна по повърхността.

10. НЕправилно съхранение на вашата епоксидна смола

Гараж

Бъдете сигурни, че бутилките ви не са на пряка слънчева светлина. Добре е те да бъдат плътно затворени. НЕ е правилно да оставите смолата си на рафт и да очаквате след 2 години тя отново да е годна за ползване.

Епоксидната смола след отваряне има годност 6 месеца, а след закупуването и – 1 година.